Archívum: 'gyógyító természet' Kategória

máj 05 2010

Egészséges táplálkozás

Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy mit ért egészséges táplálkozás alatt, tízféle választ kapnánk. A válaszoknak azonban lenne egy közös vonása: sajnos nem engedhetem meg magamnak

Mit együnk, hogy ne kelljen félnünk? – ez a kérdés, ami egyre gyakrabban foglalkoztatja napjainkban az embereket. A jó egészség megőrzése nem csak a “rossz ételfajták” elkerülésével biztosítható. Állandó és tudatos erőfeszítéssel érhetjük csak el azt, hogy kiválasszuk magunknak azokat a táplálékainkat, amelyek elfogyasztásával biztosíthatjuk a jó erőnlétünket, és a megfelelő közérzetünket.

Olvass tovább »

Egészséges táplálkozás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

dec 30 2009

Méz és fahéj

Szerző: kategória: gyógyító természet

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert hozott a betegek életében.

A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterin szint egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében.

Olvass tovább »

Méz és fahéj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

nov 14 2009

Csirázott búza, árpa, vagy rozs

Szerző: kategória: gyógyító természet

Triticum aestivum

buzacsira02A csirázott búzát nagyon könnyű előállítani. Azoknak nem ismeretlen, akik minden Luca napján vetnek Luca búzát, hogy a hagyományok szerint várják a karácsonyi ünnepeket. Bármely magot a következő képpen csiráztatunk: Egy edénybe leáztatunk néhány órára egy marék búzát. Veszünk egy lapos tányért, elegyengetjük az alján búzát és sötét helyre tesszük. Minden nap leöblítjük többször, de legalább reggel és este. Télen a hűtőszekrény tetején is tarthatjuk, ahol állandó meleget kap. Ha csirázni kezd, világos helyre tesszük és naponta öblögetjük. Hat-nyolc nap múlva elosztjuk két három felé. Kicentrifugázzuk a levét és elfogyasztjuk. Használat előtt alaposan mossuk meg. Aki érzékenyek a baktériumokra, gombákra, öblítsék le hidrogén peroxidos vízben. Fontos, hogy a vetésre kerülő búzamag ép és egészséges legyen, hogy jól csirázzon. Minél zöldebb a csira, annál több benne az A vitamin.

Olvass tovább »

Csirázott búza, árpa, vagy rozs bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

nov 09 2009

propolisz

Szerző: kategória: gyógyító természet


A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt – az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

Olvass tovább »

propolisz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva