Archívum: '02 zöldségek' Kategória

Sze 18 2010

Fekete retek

Szerző: kategória: 02 zöldségek

feketeretekA fekete retek – erős aromája és magas illóolajtartalma miatt – közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
Olvass tovább »

Még nincs hozzászólás

aug 28 2010

Cukkini

Szerző: kategória: 02 zöldségek

cukkiniAz Amerikából származó növényt feltehetőleg a 15. század végén hozták Európába, ahol először Észak-Itáliában termesztették. Az igénytelen növény és egészséges zöldség később aztán a mi kertjeinkben is egyre inkább eltrerjedt.

Olvass tovább »

Cukkini bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

feb 03 2010

Uborka

Szerző: kategória: 02 zöldségek

uborka02Az uborka lágyszárú, egynyári, diploid, 14 kromoszómával rendelkező növény. Kizárólag a meleg időszakot kedveli, a növekedéséhez szükséges optimális hőmérséklet 25 °C, de legalább 15 °C. rendkívül rosszul tűri a hideget. Hideg időjárási körülmények között a fejlődése lelassul még akkor is, ha nincs fagy. A nagyon magas hőmérséklet azonban a pollen gyengébb csírázását okozza. Az uborkát általában a termése miatt termesztik, melyek egy magházból alakul ki, ami sok magkezdeményt vagy magot tartalmaz. A világ néhány részén bizonyos fajok virágait és leveleit is elfogyasztják. Olvass tovább »

Uborka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

feb 03 2010

Patiszon

Szerző: kategória: 02 zöldségek

patiszonA patisszon vagy másnéven csillagtök a tökfélék családjába tartozó dudvás szárú növény, amely egyéves, váltivarú, egylaki.Egyaránt felhasználhatjuk az ételkészítés során a kabakos termését, magját és a virágát. E nemzetség legismertebb fajai, a spárgatök, sütőtök, cukkini mellett a patisszon sem elhanyagolható táplálkozási szempontból.

Olvass tovább »

Patiszon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

nov 10 2009

Lencse

Szerző: kategória: 02 zöldségek

Különleges zöldségfélénk a lencse. Kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van. 100 grammból 340-350 kcal, 1430-1480 kJ energiát tud adni fogyasztójának, ami nem kevés. Szokatlanul magas a fehérjetartalma is, 25-28% körüli. Nem sokkal marad el a közismerten legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.

Olvass tovább »

Lencse bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

okt 29 2009

Hüvelyes zöldségekről

Szerző: kategória: 02 zöldségek

huvelyesekTélen gyakrabban vagyunk lehangoltak. Ezért leginkább a fény hiánya a felelős, de a depresszív hangulatoknak a vércukorszint csökkenés is oka lehet. Ezért kívánjuk az édességet, pedig szervezetünknek inkább szénhidrátra van szüksége, ami nem feltétlenül édesség-habzsolással érhetünk el. Sőt, az édesség csak rövid időre emeli meg a vércukorszintet, amint elmúlik a hatása, ez még alacsonyabb szintre esik vissza.
Hangulatunk javítására azonban kiválóan alkalmasak a hüvelyesek. Triptofán tartalmuk hatására szerotonin termelődik a szervezetben, ami idegimpulzusokat közvetít a sejtek között. A szerotonin felelős a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez, a jó hangulathoz.

Olvass tovább »

Hüvelyes zöldségekről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

okt 28 2009

Zöldborsó

Szerző: kategória: 02 zöldségek

zborso01A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.

Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.

Olvass tovább »

Zöldborsó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

okt 27 2009

Retek

Szerző: kategória: 02 zöldségek

retekFekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Tápértéke jelentős C-vitamin-tartalmában rejlik.
Egyes történeti források szerint a retek már a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt. A középkori orvosok szerint a retket a férfias és harcias Mars növényének tartották, amely serkentőleg hat a nemi vágyra is.

Olvass tovább »

Retek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

okt 26 2009

Cékla

Szerző: kategória: 02 zöldségek

cekla1Előnyei: jó folsavforrás,gazdag káliumban,kevés C-vitamint is tartalmaz,föld feletti része bőségesen tartalmaz béta-karotint, kalciumot és vasat.

A cékláról azt tartják, hogy serkenti az immunrendszert, s természetes rákellenes anyagokat is tartalmaz. Közép-Európában régóta tartja magát az a népi hiedelem, mely szerint jó a rák ellen, de ez nem bizonyított.

Olvass tovább »

Cékla bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

okt 16 2009

Vöröshagyma

Szerző: kategória: 02 zöldségek


hagyma01A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Közép-Ázsiából került Magyarországra. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény. Ősrégi konyhai fűszer, nálunk is termesztik. Bizonyos kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát.


Olvass tovább »

Vöröshagyma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Következő »