Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

Archívum: '05 Vitaminok' Kategória

E – vitamin

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:
Kategória: 05 Vitaminok | E – vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

D – vitamin

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

Aki elegendő D-vitamint vesz magához, annál csökken a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata. Ezt állapította meg egy új európai vizsgálat. Emellett a D-vitamin jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, cukorbetegség, bélbetegségek esetén, csontritkulásban stb.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:
Kategória: 05 Vitaminok | D – vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A – vitamin

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

Már ókorban már az egyiptomiak és a görögök is felismerték, hogy egyes táplálékok elfogyasztásának gyógyító hatása van az éjszaka jelentkező látászavarra, de az A-vitamint mégsem tudták azonosítani egészen 1913-ig. Az 1800-as években több kutatócsoport is igazolta, hogy a farkasvakság csukamájolaj fogyasztásával kezelhető. Kémiai szerkezetét először Paul Karrer írta le, aki ezért 1931-ben Nobel-díjat is kapott.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:
Kategória: 05 Vitaminok | A – vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Vitaminokról röviden

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget vesszük magunkhoz. Az alapvető tápanyagok a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és a víz. Mindezek mellett szervezetünknek, a zökkenőmentes működéshez szüksége van kiegészítő tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra is.
Bejegyzés elolvasása »

Címkék:, , , ,
Kategória: 05 Vitaminok | Vitaminokról röviden bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

B – vitamin

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

A vízoldékony vitaminok közé tartozó B-vitamin csoport tagjai a B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (cianokobalamin), a biotin és a fólsav. A táplálékkal felvett B-vitaminok a vékonybélből szívódnak fel, és különböző biokémiai folyamatok motorjaiként alapvető fontosságúak a szervezetben.

Bejegyzés elolvasása »

Kategória: 05 Vitaminok | B – vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

C – vitamin

Szerző: kuthom - 2009. november. 20.

C-vitamin fontosságaEgyetlen narancs, grapefruit, citrom fedezi egy ember napi C-vitamin- szükségletét (50-70 mg). A C-vitaminon kívül a citrusfélék tartalmaznak még mindenféle B-vitamint (kivéve a B12-t), E-vitamint (az érett gyümölcs persze), folsavat (mely segíti a vérképzést, a növekedést).

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:
Kategória: 05 Vitaminok | C – vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva