Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

Archívum: '03 Gabonák' Kategória

Tönkölybúza

Szerző: kuthom - 2009. november. 14.

A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Ezzel az ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést. És bár a termesztés indítéka a sugárszennyezettség volt, idővel bebizonyosodott, hogy a tönkölybúzából készült kenyér összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hagyományos búzakenyereknél.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:
Kategória: 03 Gabonák | Tönkölybúza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Rizs

Szerző: kuthom - 2009. november. 14.

A világ lakosságának több mint fele rizsből nyeri a szervezet számára nélkülözhetetlen proteint. A trópusi és szubtrópusi Afrika és Ázsia őshonos növénye. Termesztése munkaigényes, ezen kívül sok vizet és esőt kíván.
Mivel egyre többen és többen fogyasztják, ma már a világ számos országában termesztik. A kukorica és a gabona után a rizs az egyik legfontosabb táplálék. A testépítők kedvenc csirkemell-rizs menüjéből az utóbbit érdemes jobban megismernünk.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:,
Kategória: 03 Gabonák | Rizs bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Árpa

Szerző: kuthom - 2009. november. 14.

Élettani hatások

arpaB1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; fehérjét, növényi olajat, keményítőt, szerves sót, rostot tartalmaz.

Csak hántoltan használható.

Fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyulásában, a fogak épségének megőrzésében.

Bejegyzés elolvasása »

Címkék:, , , , , ,
Kategória: 03 Gabonák | Árpa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hajdina

Szerző: kuthom - 2009. november. 14.

Bár a keserűfű-félék családjába tartozik, mégis a gabonafélékhez sorolják, hiszen barnás-feketés terméshéjjal borított, három-élű, legömbölyített gúla alakú szemtermését a búzához hasonlóan fogyasztják.

Őshazája Ázsia, Közép-Európába csak a középkorban, a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el. XVII. századi fénykorát követően európai termesztése a burgonya és a búza térhódításával fokozatosan visszaszorult. Sajnálatos tény, hogy a napjainkban hazánkban termelt mennyiség mintegy 90%-a külföldi, elsősorban francia és német exportra kerül, az itthoni fogyasztás csak most kezd fellendülni.

Bejegyzés elolvasása »

Kategória: 03 Gabonák | Hajdina bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Köles

Szerző: kuthom - 2009. november. 13.

kolesA kölesben valójában minden megvan, amire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül legtöbb benne a kálium, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, majd megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és a vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, ami egyben védelmet nyújt a depresszió és fáradtság ellen is.

Bejegyzés elolvasása »

Kategória: 03 Gabonák | Köles bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva