Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

Patiszon

Szerző: kuthom - 2010. február. 3.

patiszonA patisszon vagy másnéven csillagtök a tökfélék családjába tartozó dudvás szárú növény, amely egyéves, váltivarú, egylaki.Egyaránt felhasználhatjuk az ételkészítés során a kabakos termését, magját és a virágát. E nemzetség legismertebb fajai, a spárgatök, sütőtök, cukkini mellett a patisszon sem elhanyagolható táplálkozási szempontból.


Társaitól eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Figyelni kell arra, hogy csak a kemény példányokat vásároljuk meg, melyek ellenállnak a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható. Alacsony energiatartalmának (31 Kcal/100 g) köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Vitamin– és ásványianyag-tartalma elhanyagolható. A patisszon változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része. Vegetáriánus étrendben gyakori feltétként találkozhatunk a patisszonnal. patiszon02

Felhasználási lehetőségek:

1. Kabakos termése
– Savanyítva önállóan, vagy vegyes saláta részeként
– Feltétnek “pörkölt” formájában, bundázva, sörtésztában
– Grillezve mártásokkal
– Töltött ételnek elkészítve
– Rakott ételként
– Karamellizálva

2. Virága
– Töltött ételként
– Sörtésztával bundázva
– Nyersen saláta részeként, vagy mártásba mártogatva
– Karamellizálva

3. Magjai
– Müzli részeként
– Pirítva önállóan
– Saláták ízesítéséhez, díszítéséhez

A patisszon helye az étrendben

Hazánkban elsősorban a bundázott termése ismert és közkedvelt. De a patisszon ennél több, változatos lehetőséget kínál. Egyaránt fogyasztható nyersen saláta részeként, párolva köretként, főzelék formájában, feltétként a kabakos termése. Azonban felhasználható a virága, illetve a fiatal termés még puha magjai, amelyek jellegzetes ízűek. Bundázhatjuk a hagyományos módtól eltérően például sajtos masszával, és így gyermekeknek hamis rántott halként tálalhatjuk. Karamellizálva különleges zöldségkoktélt készíthetünk belőle.
Forrás:http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/06/06/17.htm
Vissza az oldal elejére.