Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

Uborka

Szerző: kuthom - 2010. február. 3.

uborka02Az uborka lágyszárú, egynyári, diploid, 14 kromoszómával rendelkező növény. Kizárólag a meleg időszakot kedveli, a növekedéséhez szükséges optimális hőmérséklet 25 °C, de legalább 15 °C. rendkívül rosszul tűri a hideget. Hideg időjárási körülmények között a fejlődése lelassul még akkor is, ha nincs fagy. A nagyon magas hőmérséklet azonban a pollen gyengébb csírázását okozza. Az uborkát általában a termése miatt termesztik, melyek egy magházból alakul ki, ami sok magkezdeményt vagy magot tartalmaz. A világ néhány részén bizonyos fajok virágait és leveleit is elfogyasztják.

Az uborka gyökérrendszere viszonylag gyenge. Sok tápanyagfelvevő gyökér oldalirányban terjeszkedik a talaj felső 20 cm-es rétegében. A növény felszín feletti része érdes, a földön fekvő és kúszó. A szárak, a levélnyelek és a levelek szőrösek és vékonyak. A levélhónaljakban el nem ágazó kacsok fejlődnek. A kúszás a második vagy harmadik igazi levél megjelenése után kezdődik el. Ebben a fejlődési szakaszban a növény indákat fejleszt, majd egy kis idő elteltével virágok is megjelennek. Hímivarú és nőivarú virágok megtalálhatók ugyanazon a növényen (egylaki növény). A nemesített egylaki növények először egy 5 hímivarú virágból álló fürtöt hoznak létre a főszáron, a levélcsomóknál. Ezt követően, a növény létrehoz hímivarú és nőivarú virágokat is. A legtöbb modern változatnak csak nőivarú virágai vannak (kétlaki növény csak nőivarú virággal). A termés szűznemzés útján jön létre beporzás nélkül, és nem tartalmaz magokat. Ha véletlenül beporozódnak, terméseik “torzulnak”, azaz jóval nagyobbak lesznek a beporzott területen. A kétlaki változatokat széles körben termesztik, mivel koraiak és nagyobb a terméshozamuk. Azt állítani, hogy az összes virág nőivarú, egy kissé félrevezető, mert a legtöbb esetben a virágok 5 %-a hímivarú. Az érzékeny kétlaki növények esetében a hosszú nappalok, a magas hőmérséklet és a kora nyár napfényes időszakai elősegítik a hímivarú virágok fejlődését. A hímivarú virágok száma emelkedik nagy terméshozam és a növényt érő egyéb stressz bekövetkezésekor. A rövid nappalok, alacsony hőmérséklet és a kevés fény a nőivarú virágok kialakulásának kedvez. Ahhoz, hogy a termés fogyasztásra alkalmassá váljon, mindössze 2-3 hét szükséges. Néhány változat termését nagyon korán lehet betakarítani , ezeket savanyításra, eltevésre használják. Más változatok esetében akkor van a betakarítás, amikor a termések befejezték a növekedésüket. Ezeket általában salátákban használják fel. Az eltevésre leginkább alkalmas uborka általában legömbölyített, néha szögletes, világoszöld, szemölcsös és ritkás érdes vagy sűrű, finom fekete tövisek borítják. A salátának való uborka általában hosszú, sötétzöld, sima és fényes, de léteznek szemölcsös és tövises változatok is. A terméseket általában frissen, salátában vagy savanyítva fogyasztják. Tápanyagok szempontjából az uborka nem túl értékes. Megközelítőleg 97% vizet tartalmaz. Energiatartalma nagyon alacsony, kb. 52 kJ 100 g friss termésben. Az A vitamin legnagyobb része elveszik a hámozáskor. C-vitamin tartalma alacsony, bár egy átlagos méretű uborka mindkét vitamin esetében a napi szükséglet 13%-át, illetve 27%-át tartalmazza. Az uborka frissítő és lúgosító jellegű, de nem mindenki tudja fogyasztani

Tápértéke:

Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Kiemelkedő vitamin vagy ásványi anyag nincs benne, mégis jó szolgálatot tesz a természetes gyógyításban. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Gyógyhatása:

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

Rovar csípés:

A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal uborkaintézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. S a legtöbb amit tehetünk, hogy a vizes fejbe alakuló pattanásra hintőport szórhatunk. Ha időben intézkedünk uborka-lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Sérült, vörös bőr:

Ha vörös a bőr, valami által meg lett sértve. Lehet az erős kisugárzás, vagy napsütés. A lázas sérült bőrre legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, így sérülés nélkül megúszhatjuk a veszélyes kiruccanást.

Bőrkiütés:

Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.

Elkészítési mód:

Az uborkalét általában más jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Mivel igen levecses, legjobb, ha kicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyem lével, ami kitűnő vízhajtó, valamint torma, de a zöldbab, spárga stb lével, aminek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgykősav hajtó.