aug 09 2010

Amikor a napszemüveg többet árt, mint használ

Az erős napsugárzás nemcsak a bőrt, de a szemet is károsítja. Ezért hasznos erős napsütésben napszemüveget viselni, de csakis olyat, amely megfelelő UV-védelemmel rendelkezik, mert különben többet árt, mint használ.

A napszemüvegek a sötét üvegükkel becsapják a szemet, ennek következtében a pupilla kitágul, így megfelelő védelem hiányában még több káros sugárzás éri a szemlencsét, a szaruhártyát és az ideghártyát. A beérkező napfény a szem ideghártyáján található sárgafoltra fókuszálódik, amely az éleslátás központja. Ez a folyamat hasonlít arra, ahogyan a nagyító egy pontban összegyűjti a nap sugarait a papírlapon, amely ettől idővel meg is gyullad.

A napfény ultraibolya sugarai olyan lebontó folyamatokat indítanak el, amelyek káros oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek. Ezek a szabad gyökök károsítják a retinát, fejfájást, ideiglenes látásromlást, de akár végleges szemkárosodásokat is okozhatnak. Tehát a gyermekeinknek se válasszunk UV-védelem nélküli napszemüveget.

Jó látásunk érdekében fontos betartani, hogy ne nézzünk huzamosan vagy rendszeresen a vakító napsugárzásba. E helyett válasszuk a nyugtató szűrt fényt, vagy lecsukott szemhéjakkal napoztassuk az arcunkat, aminek tudományosan bizonyított látásjavító hatása is van.

A napozás közben termelődő szabad gyökök semlegesítésére “belső napszemüvegként” a lutein nevű vegyület és az antioxidáns karotinoidok használhatók, ezért együnk sok paradicsomot, zöld, sárga és narancssárga zöldséget, gyümölcsöt.

Amikor a napszemüveg többet árt, mint használ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Hozzászólások letiltva.