Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

Cukkini

Szerző: kuthom - 2010. augusztus. 28.

cukkiniAz Amerikából származó növényt feltehetőleg a 15. század végén hozták Európába, ahol először Észak-Itáliában termesztették. Az igénytelen növény és egészséges zöldség később aztán a mi kertjeinkben is egyre inkább eltrerjedt.

A könnyű nyári konyha zöldsége

cukkiniA cukkíni tápanyagban különösen gazdag, annak ellenére, hogy tulajdonképpen éretlen állapotban szedik le. Az értékes tápanyagok legnagyobb része közvetlenül a héja alatt található, ezért a cukkínit nem is szokták meghámozni, elegendő alaposan megmosni. Érdemesebb a kisebb darabakokat választanunk. Ezek magasabb koncentrációban tartalmaznak olyan értékes anyagokat, mint a C-vitamin, K-vitamin és B-vitaminok. A cukkíni további értékes tápanyagai között találhatóak másodlagos növényi anyagok, különböző karotinoidok, ásványi anyagok, valamint főleg kálium és vas. A cukkíni tartalmaz még igen egészséges nyákszerű és keserű anyagokat is.
Kalóriaszegény és könnyen emészthető zöldségként a cukkíni ideális alapanyag diétás ételekhez, illetve gyerekek valamint betegek számára. A cukkíni igazán sokoldalú alapanyag. Az étlapon megtalálhatjuk levesek, elő- és főételek, ugyanakkor köret vagy akár desszert formájában is.

Mi van a cukkíniben – mire jó?

B1-vitamin: „erős idegekről”, valamint jó vérkeringésről gondoskodik; fontos az energiaháztartás számára, sportolás vagy betegség esetén nagy szükség van rá.

K-vitamin: A csontképzésben és a véralvadásban játszik fontos szerepet.

Nyákszerű és keserű anyagok:  A béltevékenységet, a stabil bélflóra kialakulását segítik elő, erősítik az immunrendszert; erősítik a májat és az epét.