Egészséges élet

Vitaminok, zöldségek, virágok, receptek, ötletek

A víz

Manapság, ha az egészségről van szó, gyakran halljuk a figyelmeztetést: “Fogyasszunk sok folyadékot!” De vajon mindegy, hogy mi az a folyadék amit elfogyasztunk? Erre a kérdésre úgy kaphatunk választ, ha megvizsgáljuk hogyan működik szervezetünk anyagcseréje.

Az egészégi állapotunk nagymértékben anyagcserénk működésén múlik. A kívánatos állapot eléréséhez szükséges, hogy minőségi tápanyagokat fogyasszunk, tehát sok friss zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonákat.

A megfelelő táplálékok bevitelével a dolog azonban még nincs elintézve. Ugyanis a tápanyagokat nem elég csak elfogyasztani, hanem szükség van arra, hogy a bevitt tápanyagok az emésztőrendszeren és a szervezet szállítórendszerein keresztül a legtávolabbi sejtekhez is eljussanak.
Miután a sejtek a vérből fölveszik a tápanyagokat és leadják a kiválasztott salakanyagokat, azoknak a kiválasztó rendszer segítségével ki kell jutniuk a szervezetből. Ezt a teljes folyamatot hívjuk anyagcserének.

Tiszta víz… A víz szervezetünk szállítóeszköze!

Testünk több mint 70%-át víz alkotja. A víz sok feladatot lát el a szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozó anyag (oldószer) szállítja – oldott anyagok formájában – a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Tehát a víz szállítóeszköz!

Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk szervezetünk vízszükségletét?

Az ember évezredeken keresztül szomjának oltására a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a reklámok hatására a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át.

Az ásványvíz sok értékes tápanyagot tartalmaz!

Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint a rendszerváltás, vagyis 1990 óta hazánkban megtöbbszöröződött az ásványvizek fogyasztása. A hipermarketek polcai roskadásig vannak a különféle palackozott vizekkel, melyek a minőség és az ár tekintetében széles skálán mozognak. Találhatók egészen kiváló forrásvizek, de sajnos ezeknél lényegesen népszerűbbek – kedvező áruk miatt – azok a palackozott vizek, melyek legtöbbször valamilyen tisztítással és ásványosítással csapvízből készülnek. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása!

Nem vitás, hogy a vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, hiszen a mélyről jövő, jó minőségű víz nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat.

Kérdés azonban, hogy hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található és szükségünk van-e egyáltalán ilyen mennyiségű ásványvízre. Ahhoz, hogy megnézzük, mi a kívánatos az emberi szervezet számára, érdemes visszanyúlnunk a természethez, és megvizsgálni, hogyan élt az ember természetes körülmények között – mielőtt még nem tette ily mértékben tönkre személyes környezetét.

Vissza a természethez!
Az ember évezredeken keresztül nem ivott ásványvizet!

Az ember évezredeken keresztül kizárólag felszíni vizeket fogyasztott – tavak, folyók alacsony ásványi anyag tartalmú vizét -, melyek a természet által biztosított desztillálási folyamaton mentek keresztül, így mentesek voltak minden szennyeződéstől, és oldott ásványi anyagokat is csak igen csekély – szinte elhanyagolható – mértékben tartalmaztak. Sőt, a legegészségesebb magashegyi forrásvizek szinte egyáltalán nem tartalmaznak oldott ásványi anyagokat. A baj az, hogy a felszíni vizeinket az iparosodással szinte teljesen tönkre tettük, ezért nyúlunk a mélyről jövő ásványvizekhez. Az ásványvizek viszont sokszor a felszíni vizekhez képest 50-szeres ásványi anyag tartalommal rendelkeznek!

Ha az emberi szervezet képes lenne hasznosítani a szervetlen anyagokat, akár termőfölddel is táplálkozhatnánk! Azonban erre csak a növények képesek!

És itt álljunk is meg egy pillanatra! Gyakran tapasztaljuk, hogy valaki ásványvíz fogyasztásával kívánja pótolni a szervezetében a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ennek egy elég általánosan elterjedt félreértés az oka! Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található.

Szervetlen ásványok a talajban – szervesek a zöldségekben, gyümölcsökben!

Szervetlen ásványok találhatók a talajban és így a mélyről jövő ásványvizekben is. A növények a talajból fölszívott szervetlen ásványi anyagokat fotoszintézis útján szerves kötésűvé alakítják – azaz szintetizálják, így állítva elő az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves ásványokat.

Fontos! Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból – zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonamagvakból – juthatunk. Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat testünk nem képes fölhasználni, azok csak hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.

A nélkülözhetetlen tápanyagok pótlására fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonamagvakat!

Szólj hozzá

Be kell jelentkezned hozzászólás beküldéséhez.